De Motu Watches loi kellon hävittäjälentäjille

De Motu Finaf Hornet kellot tehdään Malmin lentokentällä perinteisiä kelloseppätaitoja kunnoittaen. Kuva: De Motu Watches


 

Suomen ilmavoimien F/A-18 -hävittäjälentäjät sekä De Motu Watches ovat suunnitelleet yhteistyössä maailman ainoan kellomallin, joka kestää haastavimmat mahdolliset lento-olosuhteet ja täyttää viralliset MIL-standardit. De Motu FINAF Hornet – pilottikello edustaa suomalaista teknologiaa ja muotoilua parhaimmillaan ja on herättänyt keskustelua myös ohjaamoiden ulkopuolella. Kello on suunniteltu työkaluksi ja sitä on toimitetaan vain suomen ilmavoimien hävittäjälentäjille.

 

De Motu FINAF Hornet – rannekellon valmistus sai alkunsa hävittäjälentäjä Jarviksen (koodinimi) huomiosta, ettei maineikkampien kellovalmistajien lentokelloiksi kustomoitujen mallien tekniikka kestänyt hävittäjälentäjän ranteessa. 

Yhteydenotto suomalaiseen pilottikellovalmistaja De Motuun käynnisti kolmivuotisen yhteistyöprojektin, jonka päätuotteena syntyi rannekello, joka autenttisissa olosuhteissa tehtyjen testien mukaan kestää niin kiihdytykset, G-voimat, paineenvaihtelut kuin säännölliset iskutkin ja on myös yhdellä vilkaisulla luettavissa. 

Rajattu määrä omin tunnusmerkein varustettuja Hornet-kelloja on jo toimitettu suomalaisille F/A-18 Hornet-hävittäjälentäjille. Teknisiltä ominaisuuksiltaan vastaavat 64 siviilikäyttöön valmistettua versiota samasta kellosta lanseerataan markkinoille toukokuussa. 

 

Yhteistyötä Suomen ilmavoimien hävittäjälentäjien kanssa

– Suunnittelutiimiin ilmoittautui mukaan lentäjiä maan jokaisesta lennostosta, mikä kertoi siitä, että työn rasitukset kestävälle ja edustavalle rannekellolle oli selvästi tarvetta. Otimme yhteyttä De Motun perustajaan ja pääsuunnittelijan Valdemar Hirvelään ja pääsimme varsin pian yhteisymmärrykseen siitä, miten haasteet voidaan ratkaista suunnittelemalla kello vain meille. Varmuuttamme lisäsi Hirvelän vaikuttava tausta ilmailun parissa, kertoo Jarvis. 

Yhteistyö hävittäjälentäjien kanssa toi Hirvelän mukaan kellon suunnitteluun ainutlaatuista näkemystä sekä vaatimuksia, jotka ovat ohjanneet FINAF Hornet-kellon kehitystä kohti todellista työkalukelloa. 

Titaaninen runko, automaattikoneisto, heijastamaton ja naarmuuntumaton safiirikristallilasi, pimeälukuominaisuudet sekä käyttötarkoituksen mukainen muotoilu tekevät siitä paitsi kestävän ja luettavan, mutta myös erottuvan kellon, joka tekee vaikutuksen  lentäjien lisäksi myös kelloharrastajiin. Kello on käynyt hyväksytysti läpi MIL-STD-810G protokollan mukaiset testit Ilmavoimien laboratoriossa Tampereella.

– Lopullinen tuote on jotain sellaista, josta en osannut edes unelmoida ensimmäistä sähköpostia lähettäessäni. Se on kunnianosoitus suomalaiselle kellosepän työlle, kunniakkaalle ilmailuhistorialle, sekä pian eläköityville Hornet -hävittäjälentokoneillekin, Jarvis toteaa.  

 

De Motu Watches

De Motu Watches on Suomessa 2009 perustettu rannekelloja suunnitteleva ja valmistava yritys, jonka kelloverstas sijaitsee Helsinki-Malmin lentokentällä. 

De Motu Watches lanseerasi Baselin kellomessuilla vuonna 2012 prototyypin DMG-kellosta, johon oli integroitu maailman ensimmäinen G-voimaa lukuarvoin ilmaiseva mittari. Malli ei ole kuluttajamyynnissä, mutta se herätti kellomaailman huomion. Myynnissä olevat mallit on suunniteltu joko lentäjien tai erikoisjoukkojen käyttöön. Erikoismalleista johdetuille siviiliversioille on rakentunut valikoitunut ostajakunta. 

FINAF Hornet- kellon pohjalta siviilikäyttöön suunnitellun DMF 44-kellomalliston myyntihinta asettuu noin 7 200 euroon muiden De Motu -kellojen maksaessa 1 300 – 12 000 euroa mallista sekä kellon koneistosta riippuen.

 

Lähde: Zeroten Oy 14.5.2024


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koripallotähti Lauri Markkanen osti huippukellon

Trump on nyt myös kellomerkki

Maailmankellolla on yhä paikkansa