Rolex yhä Sveitsin kelloteollisuuden ykkönen
![]() |
Rolex oli myynnillä mitattuna sveitsiläisten kellojen ykkönen vuonna 2023. Cartier oli kakkonen ja Omega kolmonen. Kuvassa Rolexin pääkonttori Genevessä Sveitsissä. Kuva: Rolex |
Sveitsin kelloteollisuus kehittyi myönteisesti vuonna 2023 ja saavutti ennätyksellisen 26,7 miljardin Sveitsin frangin liikevaihdon (27,8 miljardin euron), josta 25,5 miljardia Sveitsin frangia (+7,7 %) tuli rannekelloista, joita myytiin yhteensä 16,9 miljoonaa kappaletta. Asia käy ilmi investointipankki Morgan Stanleyn ja konsulttitoimisto LuxeConsultin vuosittaisesta raportista.
Neljän suuren luksuskellomerkin - Rolex, Patek Philippe, Audemars Piguet ja Richard Mille - valta-asema vahvistui ja saavuttivat yhdessä 43,9 prosentin markkinaosuuden. Tämä pitkän aikavälin suuntauksen kiihtyminen käy selväksi, kun sitä verrataan vuoden 2019 Covidia edeltävään aikaan, jolloin markkinaosuus oli 36,9 prosentista.
Rolex on tehnyt historiaa olemalla ensimmäinen sveitsiläinen kellomerkki, joka on ylittänyt 10 miljardin Sveitsin frangin rajan myynnissä. Lisäksi se on vahvistanut hallitsevaa asemaansa markkinoilla ja saavuttanut huomattavan 30,3 prosentin osuuden vähittäismarkkinoista. Mikään muu ylellisyysmerkki ei voi ylpeillä yhtä hallitsevalla asemalla tuotesegmentissään.
Vacheron Constantin on liittynyt miljardöörien kerhoon kahdeksantena tuotemerkkinä, joka on ylittänyt 1 miljardin Sveitsin frangin liikevaihdon ja saavuttanut 1,097 miljardin Sveitsin frangin liikevaihdon 18 prosentin kasvulla.
Richemont-konsernin sisällä erikoiskellojen valmistajien tulos vaihteli, ja kolme merkkiä - Vacheron Constantin, A. Lange & Söhne ja Van Cleef & Arpels - kasvatti markkinaosuuttaan. Huolestuttavaa divisioonalle on kuitenkin IWC, jonka myynti laski 13 prosenttia, arviolta 726 miljoonaa Sveitsin frangia.
Lasku johtuu tuotemerkin yhä huonommasta hinnoittelusta, sillä vaikka tuotemerkki lanseeraa uusia houkuttelevia tuotteita, kuten uudistetun Ingenieur-kellon, vähittäishinnat ovat edelleen korkeat. Suorat kilpailijat, kuten Omega ja Breitling, liikkuvat hieman edullisemmassa hintakategoriassa.
Cartierin kellot menestyivät hieman heikommin kuin korut, sillä niiden myynti kasvoi 8 prosenttia ja oli 3,1 miljardia Sveitsin frangia, kun taas korujen myynti kasvoi 11 prosenttia. Se kuitenkin ylitti toimialan keskiarvon ja kasvatti markkinaosuuttaan hienoisesti.
Sveitsiläisten kellomerkkien kärkikymmenikön suuruusjärjestys
säilyi vuonna 2023 lähes ennallaan. Ainoa muutos oli Tissotin nousu sijalle 10
IWC:n tilalle. Lähde: Morgan Stanley, LuxeConsult
Ilkka J. Virtanen
Kommentit
Lähetä kommentti